Hoe herken je broodfokkers? Lees meer…

Hoe herken je broodfokkers? Als je alle voor en nadelen van een puppy hebt overwogen en hebt besloten om opzoek te gaan naar de perfecte pup voor jouw, dan is het belangrijk dat ook naar een goede fokker gaat. Helaas zijn er een hoop broodfokkers. En hier bedoel ik niet mee de mensen die fokken omdat ze dol zijn op honden of op een ras en hier super goed voor zorgen. Maar de echte broodfokkers die gaan voor het geld. Maar hoe herken je nu een broodfokker. Op deze pagina zal ik dat goed gaan uitleggen.

Eenmaal een puppy gekocht begin dan direct aan deze online puppycursus. Bekijk de video. 

Hoe herken je broodfokkers?

Helaas gebeurd het in Nederland nog te vaak, broodfokkers die alleen maar gaan voor het geld en eigenlijk niet altijd goed zijn voor het beestje, soms zelfs valse informatie op de paspoorten waarin wordt gezegd dat de hond alle inentingen heeft gehad maar niet zo is. Het is dus enorm belangrijk dat je dit herkent voor als je voor een pup gaat kijken. Lees hier de onderstaande tips om een slechte broodfokker te herkennen.

De pups groeien niet op in een huiselijke kring.

De pups groeien niet op met de moeder in bijvoorbeeld de woonkamer maar wonen in een kennel of schuur. Dit is voor het socialiseren van de pup niet goed.

De puppy’s worden slecht verzorgd.

Soms krijgen de puppy goed eten/voeding en worden ze gewoon ontwormd en ingeënt en in sommige gevallen worden de pups slecht verzorgd puppy worden niet ontwormd en ingeënt maar wordt het wel in samenwerking met een arts op de het paspoort gezet.

Angstige puppy’s

Als de moederhond aanwezig is kijk dan goed of de moederhond agressief is, angstig overkomt of er slecht uitziet. Koop in dat geval geen pup daar. Vraag aan een fokker of je vaak langs mag kopen, je ziet de pups vaak slapen maar moeten ook weer levendig zijn als ze wakker zijn.

Buitenlands paspoort.

Let goed op het paspoort, pups met een buitenlands paspoort en die in Nederland verkocht worden zijn broodfokkers.

Wanneer de pup mee naar huis nemen.

Pups mogen pas weg als ze tussen de 7 en 9 weken oud zijn. Mag de pup voor de 7 weken weken dan is dit strafbaar. Blijf dus weg bij fokkers die met smoesjes komen zoals de pup is verstoten of moederhond is overleden.

Signalen vanuit de fokker: Hoe herken je broodfokkers?

Veel te veel nestjes.

soms heeft een fokker veel te veel nestjes, er ligt een nestje in de schuur en eentje in huis. Let hier goed op.

Meerdere rassen.

Let ook goed op, volgens de wet mag een fokker maar 2 verschillende rassen fokken, je kan dit goed nakijken op Marktplaats, bekijk of de fokker meerdere advertenties heeft van verschillende rassen.

De fokker is niet kritisch.

De fokker waar ik mijn hond gekocht heb was erg kritisch, stelde vragen over ons en had veel verstand van het ras. Als een fokker je de pup te snel meegeeft heeft dit meestal een reden. Let hier dus ook goed op.

Mooie website.

Broodfokkers kunnen een super mooie website hebben met super leuke foto’s maar laat je niet foppen, je kunt dit pas echt goed zien als je er naartoe gaat. Foto’s kunnen overal vandaan gehaald worden. Zie foto hieronder, een super lieve foto die gratis te downloaden is op pixabay, maar je zou deze pup direct meenemen.  Let dus goed op.

Hoe herken je broodfokkers

Agressieve verkoper.

Als je een fokker treft die echt agressief aan het verkopen is, wil deze alleen maar geld. Bij mijn fokker mocht ik elke week komen kijken, en toen we de pup gingen halen hebben we een mooie verkoopovereenkomst getekend en een leuke puppybox meegekregen. Wij gingen pas na 1.5 uur naar huis met de pup.

Pups in gastgezinnen.

Let ook goed op dat broodfokkers hun nestjes niet bij gastgezinnen leggen, hierdoor lijkt het dat de pups in een leuk gezin opgroeien. Vaak zeggen ze dan dat het eenmalig nestje was en daarna zie je weer een advertentie op Marktplaats.nl

De moederhond.

Is de moederhond echt aanwezig.

Soms wordt gezegd dat de moederhond aanwezig is maar misschien niet de echte moeder is, of de moeder is er wel bij maar er lopen tig andere honden.

Erfelijke aandoeningen.

Een fokker moet altijd kunnen laten zien dat de moederhond is getest op erfelijke aandoeningen, zijn deze ineens kwijt of de fokker weet het niet, kijk dan goed uit!!

De leeftijd van de moeder

Het is erg belangrijk dat vraagt hoe oud de moeder is en te bewijzen, een broodfokker kan met een oude of een te jonge hond fokken. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van de puppy’s. Met een elke loopsheid een nestje is natuurlijk ook niet goed, minimaal moet hier 1,5 tot 2 jaar tussen zitten. Als de moeder binnen een half jaar weer pups krijgt is de moeder nog niet volledig hersteld.

Buitenlands paspoort.

Vraag om het paspoort van de moeder en vader mits aanwezig, vader en moeder met een buitenlands paspoort zijn ook vaak echte broodfokkers.

Extra tips

Verdien je in het ras.

Weet je al voor welk ras je wilt gaan, verdiep je dan ook in het ras en de fokker voordat je een pup gaat kopen, voorkom een impulsieve aankoop bij een broodfokker.

Laat je niet verleiden.

Dit gebeurt natuurlijk heel makkelijk als je een pup voor het eerst ziet, zo schattig de pup wil je direct mee naar huis nemen. Ga niet te snel naar al geboren pups maar zoek eerst naar een fokker met een moeder die binnenkort puppy’s verwacht. Het is even wachten maar je kan dan wel af en toe vragen om te komen kijken bij de fokker.

Tot slot.

Tot zover het artikel “Hoe herken je broodfokkers” Natuurlijk zijn er ook fokkers die niet bij een vereniging zitten of geen stamboom hebben, dit betekent niet gelijk dat dit echte broodfokkers zijn. Je kan dit goed zien als ze alles weten van het ras, ze met goede bewijzen komen, moeder aanwezig is en niet angstig of agressief overkomt.  Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel.

Eenmaal een puppy aangeschaft dan raad ik je aan om je pup te laten checken bij je eigen dierenarts, daarnaast begin rond de 8 weken meteen met een puppycursus. Dit kan tegenwoordig ook online. 

Wil je graag reageren op dit artikel dan kan dit onderaan deze pagina, bedankt voor het lezen en succes met je aankoop. 

Lees ook onze andere blog berichten. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *